Batony energetyczne należą do produktów wysoko przetworzonych, istotnych jednak z punktu widzenia sportowców oraz osób aktywnych. Batony są sposobem na dostarczenie do organizmu dodatkowej dawki energii oraz na to, aby uzupełnić braki w białku, węglowodanach czy innych składnikach odżywczych. Jak podzielić można batony? Przede wszystkim są to batony białkowe, silnie sycące, dlatego podczas ich jedzenia zalecane jest popijanie obficie wodą. Dostarcza on sporej dawki niezbędnego białka, przydatnego głównie po treningu, podczas procesu regeneracji mięśni. Kolejnym rodzajem batonów są batony białkowo-węglowodanowe, które są mieszanką dwóch tych składników, oraz takich związków jak wapń, potas czy magnez. Batony energetyczne to ostatni typ, pozwalający na szybką regenerację oraz dostarczenie dawki energii. pamiętać należy, że batony spożywane być powinny z umiarem, i nigdy nie powinny zastępować pełnowartościowych posiłków. Gdzie znaleźć można tego rodzaje batonów? Przede wszystkim w sklepach z odzywkami dla sportowców, ale również sklepach internetowych.